RIJEKA STAN d. o. o.
Šet. A. Kačića Miošića 6
51000 Rijeka
+385 51 377 017
rijekastan@rijekastan.hr

Upravljanje zgradama

Drage Gervaisa 12

Upravljanje zgradama

Da bi se omogućilo primjereno održavanje zgrada u graditeljskom i funkcionalnom stanju Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uređena su temeljna pitanja vezana za upravljanje i održavanje zgrada. 
Temeljem članka 85. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima suvlasnici su dužni sudjelovati u upravljanju nekretninom, odrediti osobu koja će obavljati poslove zajedničkoga upravitelja i osnovati zajedničku pričuvu. Ova obveza u praksi se primjenjuje na zgrade koje se sastoje od najmanje tri posebna dijela (stana, poslovna prostora i/ili garaža) različitih vlasnika. 
Suvlasnici se brinu i odgovaraju za svoje vlasništvo, a izvršne poslove oko toga povjeravaju upravitelju kao nalogoprimcu. Upravitelj može biti fizička ili pravna osoba registrirana za obavljanje tih poslova. 
Temeljni dokumenti na kojima se temelje odnosi iz područja upravljanja su međuvlasnički ugovor (ugovor o uzajamnim odnosima suvlasnika) i ugovor o upravljanju (ugovor između suvlasnika i odabranog upravitelja zgrade).
Upravljanje zgradama je umijeće gospodarenja nekretninom s ciljem očuvanja i povećanja njezine vrijednosti. Uz temeljne propise, već spomenuti Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Uredbu o održavanju zgrada, na djelatnost upravljanja primjenjuju se i mnogi drugi pravni, računovodstveni i tehnički propisi, a koje smo naveli u rubrici Pravni propisi.Trebate li više informacija?

Pošaljite nam upit za naše usluge

Rijeka stan koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se