RIJEKA STAN d. o. o.
Šet. A. Kačića Miošića 6
51000 Rijeka
+385 51 377 017
info@rijekastan.hr

Od subote 28. studenog 2020. na snazi mjera obavezne dezinfekcije zajedničkih prostora u višestambenim zgradama

Od subote 28. studenog 2020. na snazi mjera obavezne dezinfekcije zajedničkih prostora u višestambenim zgradama

Premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak 26. studenog 2020. iznio nove mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19, a među njima je i mjera provođenja obvezne dezinfekcije zajedničkih prostora u višestambenim zgradama. U skladu s navedenim, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 27. studenog 2020. donio Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. U Odluci se navodi da s obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom. Stroga mjera fizičkog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Od nužnih epidemioloških mjera koje se odnose na ponašanje stanara u zgradama navodi se da na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba te je uvedena obveza stanara, upravitelja zgrada, poslodavaca i predstavnika javnih ustanova da redovito dezinficiraju sve zajedničke površine (rukohvate, liftove, radne površine, sanitarne čvorove i sl.)
 
Na mrežnim stranicama koronavirus.hr objavljene su i preporuke za provedbu mjera koje se odnose na višestambene zgrade radi održavanja higijensko-sanitarnih uvjeta na površinama i u prostorima koje zajednički koriste svi stanari (podrumi, dizala, stubišta te prostori po katovima) u cilju prevencije zaraze COVID-19 (vežu se na Upute za predstavnike stanara iz travnja 2020.) te ih donosimo u cijelosti:

Svaka osoba koja koristi zajedničke prostorije u zgradama s više stambenih jedinica u svom ponašanju treba poštivati upute za zaštitu u razdoblju pandemije COVID-19, posebno primjenjujući sredstva i mjere za zaštitu širenja kapljica koje nastaju kod kašljanja i govora, higijenu ruku i prostora i održavanje fizičke udaljenosti od drugih osoba. Uzimajući u obzir trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju uz navedene mjere za zgrade s više stambenih jedinica predlažu se sljedeće dodatne mjere prilikom korištenja zajedničkih prostora:

1. Na čišćenje dizala primjenjuju se opće preporuke o redovitom čišćenju zajedničkih prostora. Vlasnik zgrade ili predstavnik stanara, koji je odgovoran za čišćenje zgrade neka dogovori da se svakodnevno dezinficiraju tipke, rukohvati, ručke i zidovi dizala. Upute za čišćenje i dezinfekciju dostupne su na sljedećim poveznicama:

2. Prilikom korištenja dizala i drugih zajedničkih prostorija u zgradi (npr. stubišta) preporučeno je održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi i nošenje zaštitne maske.

3. Prilikom korištenja dizala, preporučeno je da se u dizalu vozi jedna osoba, ako je dizalo manje, ili najviše dvije osobe ako je veće, osim ako su članovi istog kućanstva ili su zajedno putovali do zgrade. 

4. Ako dizalo koriste osobe koje nisu iz istog kućanstva ili ne putuju zajedno, svi trebaju nositi zaštitne maske.

5. Ako je moguće, dobro je u zgradi kod dizala ili u dizalu postaviti obavijest o preventivnim mjerama i podsjetnik za održavanje fizičkog razmaka i nošenja zaštitne maske. Ako je dizalo u zgradi veće kvadrature i mogu se voziti istovremeno dvije (ili četiri) osobe preporučeno je postaviti oznake za položaj osoba s održavanjem fizičkog razmaka (primjerice oznake na podu dijagonalno). 

6. Osobe koje koriste dizalo trebaju prije i poslije korištenja tipki u dizalu dezinficirati ruke i što manje dodirivati rukohvate, zidove dizalo i ručke (poželjno je postaviti dozator s dezinficijensom pored dizala).
Više pročitajte na poveznici. 
 
Obavještavamo cijenjene predstavnike suvlasnika da smo u skladu s navedenim obvezama i uputama zatražili od dostupnih dobavljača ponude za: 
-  provođenje dezinfekcije zajedničkih prostora u zgradama
- dobavu uređaja za kontaktnu ili bezkontaktnu dezinfekciju ruku te pripadajućeg sredstva za dezinfekciju ruku
- dobavu sredstva za dezinfekciju površina
- dobavu specijalnog otirača za dezinfekciju obuće i
- dobavu tzv. COVID naljepnica 
te ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku javiti radi prezentacije istih i konkretnog dogovora o željenim aktivnostima u Vašoj zgradi. Dakako da i Vi nas slobodno možete kontaktirati po tom pitanju.
U Rijeci, 27. studenog 2020.Trebate li više informacija?

Pošaljite nam upit za naše usluge

Rijeka stan koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se