RIJEKA STAN d. o. o.
Šet. A. Kačića Miošića 6
51000 Rijeka
+385 51 377 017
rijekastan@rijekastan.hr

Energetska obnova zgrada

Danijela Godine 12

Energetska obnova zgrada

     Rijeka stan d. o. o. je već nekoliko godina najuspješniji upravitelj u Hrvatskoj po sudjelovanju i rezultatima na natječajima kojima se omogućava povlačenje bespovratnih sredstava u svrhu energetske obnove višestambenih zgrada. Do današnjeg dana na istima smo ishodili bespovratna sredstva u iznosu od skoro 56 milijuna kuna u svrhu energetske obnove zgrada pod našom upravom. Energetski smo obnovili  80 zgrada, odnosno 96 objekata računajući po pojedinačnim ulazima.
     Mi smo prva tvrtka koja je još 2012. godine od Fonda, sukladno tadašnjim natječajnim uvjetima, ishodila subvencioniranje kamata na kredite za energetsku obnovu pročelja četiriju višestambenih zgrada (nebodera) u visini od 1.790.000,00 kn. 
    Nakon toga smo, u 2014. godini, kroz program obnove višestambenih zgrada na natječaju Fonda ishodili bespovratna sredstva za obnovu 16 višestambenih zgrada, od kojih je 14 obnovljeno, a 2 su odustale od obnove. Ukupna vrijednost subvencije (bespovratnih sredstava) iznosila je 4.543.084,42 kn. 
    Kroz natječaj u 2015. godini ostvarili smo bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 12.987.901,88 kn te smo obnovili 28 zgrada, dok su 3 odustale od obnove. 
    Po natječaju objavljenom u listopadu 2016. osigurali smo energetsku obnovu za 35 zgrada pri čemu je ukupna vrijednost subvencije iznosila 37.258.414,94 kn. Od obnove je odustala 1 zgrada. 

     Zašto energetska obnova višestambenih zgrada, što se njome postiže i kako do sredstava?
     Vlada Republike Hrvatske donijela je 2014. godine Program energetske obnove višestambenih zgrada s ciljem obnove što većeg broja zgrada i smanjenja potrošnje energije u kućanstvima jer zgrade troše više od 40% ukupne potrošnje energije. 
     Provođenjem energetske obnove zgrade omogućuje se veća ugodnost prostora, smanjuje potrošnja energije za grijanje ili hlađenje te smanjuju emisije CO2 u atmosferu. Procijenjeno je da je potrošnju energenata moguće smanjiti čak peterostruko. 
     Uz novo i oku ugodno ruho zgrade, suvlasnici dobivaju ugodniji prostor za život, s boljom zvučnom izolacijom te značajno smanjenim režijskim troškovima, a sve to rezultira i povećanjem vrijednosti same nekretnine.
     Do sredstava za sufinanciranje energetske obnove višestambene zgrade dolazi se prijavom na javne pozive i natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem upravitelja zgrade. Višestambenom zgradom se u tom smislu smatra zgrada u kojoj više od 50% bruto površine služi za stanovanje, ima najmanje 3 stambene jedinice te njome upravlja upravitelj. Da bi se odobrila sredstva za sufinanciranje energetske obnove objekta od strane Fonda potrebno je da se zadovolje uvjeti propisanog natječaja. S obzirom da Fond sufinancira radove, ostatak sredstava do punog iznosa investicije snose suvlasnici iz prikupljenih sredstava zajedničke pričuve i/ili sredstvima iz bankovnog kredita. 
     Najčešće mjere koje se poduzimaju u sklopu energetske obnove odnose se na energetsku obnovu ovojnice zgrade, prvenstveno obnovu cijele fasade (oblaganjem termoizolacijskih materijala kao što su kamena vuna ili stiropor), a ovisno o stanju objekta i proračunima uštede može se izvesti rekonstrukcija krova ili izolacija tavana te zamjena vanjske stolarije na posebnim i zajedničkim dijelovima zgrade.

     Na našoj web-stranici klikom na izbornik Radovi možete vidjeti fotografije svih zgrada koje smo energetski obnovili u proteklom razdoblju i kojima su sufinancirani radovi putem spomenutih natječaja. Za sve objekte uz naslovnu fotografiju obnovljenog objekta može se pregledati i fotodokumentacija "unatrag", odnosno fotografije objekta tijekom radova, do fotografije navedenog objekta prije obnove. Uz fotografije i adresu zgrade naveden je iznos bespovratnih sredstava koje je zgrada ostvarila te mjere energetske obnove koje su poduzete. 
 Trebate li više informacija?

Pošaljite nam upit za naše usluge

Rijeka stan koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se