RIJEKA STAN d.o.o.
Šet. A. Kačića Miošića 6
51000 Rijeka
+385 51 377 017
+385 51 371 611
info@rijekastan.hr

Upravljanje zgradama

Upravljanje stambenim zgradama

Upravljanje zgradama

Upravljanje nekretninama je umijeće gospodarenja nekretninom s ciljem očuvanja i povećanja njezine vrijednosti. Pod nekretninom se podrazumijeva zgrada i zemljište koje pripada zgradi.
Upravljanje zgradama povezuje tehniku, ekonomiju, financije i pravo. Suvlasnici i upravitelj su neposredni  sudionici upravljanja. Suvlasnici se brinu i odgovaraju za svoje vlasništvo, a izvršne poslove oko toga povjeravaju upravitelju kao nalogoprimcu. Upravitelj upravlja zgradom, održava ju, prikuplja pričuvu za zgradu te obavlja i sve druge poslove koje mu povjere suvlasnici. Zakonom o vlasništvu određeno je da svaka zgrada mora imati upravitelja koji je registriran za tu djelatnost.


PRIČUVA
Pričuva je novčani fond suvlasnika zgrade iz kojeg se plaća zakonsko obavezno i drugo održavanje zgrade. Da bi suvlasnici imali mogućnost održavanja zgrade i plaćanja troškova ( hitne intervencije, manji popravci, čišćenje, stubišna rasvjeta, dizala i sl. ) plaća se pričuva.

Svaki vlasnik posebnog dijela plaća pričuvu mjesečno. Visina pričuve se određuje za svaki stan posebno prema ukupnoj površini stana a ona ne može biti manja od 1,53 kn/m2, što je zakonski minimum. Naplatu pričuve organizira i prikuplja upravitelj na žiro-račun zgrade, te ju raspoređuje prema potrebi sukladno Zakonu te odluci suvlasnika.
Iz pričuve se podmiruju svi obvezni troškovi zgrade te redovni i izvanredno održavanje. Troškovi koji se plaćaju navedeni su u Zakonu i Uredbi Vlade RH. I drugi troškovi koji su vezani uz održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade se mogu plaćati iz pričuve, a to određuje suvlasnik zgrade.


UPRAVITELJ
Zakon propisuje da svaka zgrada mora imati sklopljen ugovor o upravljanju s nekim od ovlaštenih upravitelja. U slučaju da takav ugovor nije sklopljen, lokalna će uprava, a to je u našem slučaju grad Zagreb, imenovati prinudnog upravitelja.
Poslovi, prava i obveze upravitelja uređeni su Zakonom o valsništvu i drugim stvarnim pravima te pobliže, Ugovorom o upravljanju.

Sukladno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, putem godišnjeg programa upravljanja stambenim zgradama, RIJEKA STAN d.o.o. planira sve radove koji su propisani važećim zakonima, a uvjet su za sigurnost funkcioniranja objekata, uređaja i opreme Vaše stambene zgrade.
Trebate li više informacija?

Pošaljite nam upit za naše usluge

Rijeka stan koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se